čtvrtek 15. července 2010

SPERM IS BACK! // VICE (19.4,2010)

 
Sperm festival je znovu ve formě. V minulosti se k nám v rámci tohohle festivalu přijelo blejsknout pár hodně zajímavejch jmen. Namátkově Jamie Lidell, Notwist, Kid 606, Mouse On Mars, Clark, Joakim, Modeselektor nebo můj osobní tip: Nullsleep. Celá tahle legrace odstartovala v roce 2006, a nepočítaje v to loňskou přestávku, má každej ročník svůj zářez. Letošní verze se od těch předešlejch liší v první řadě hlavně širším stylovým záběrem, kterej nutně nestojí jenom na aktuálních formách současný elektroniky, ale vesele brázdí i vody psych-popu (High Places) nebo nezávislýho hip hopu (Why?). Mohlo by ale klidně stačit, že role headlinera #1 připadla na baltimorskýho freaka Dana Deacona.

Dan Deacon
Exhibice sádla. Nerd uctívající odkaz Rychlý roty. Nerd fušující do řemesla… Stačí nasadit brejle, oprášit svetr po fotrovi nasáklej vuřtovejma sedánkama u vohýnku a Ottem, ročník 85. Stačí vytáhnout pár pískacích hračiček z doby, kdy vám po bradě namísto zelený teklo mlíko a hodit do toho galimatyáše trochu devadesátkovýho breakcoru. Todle neni obecná charakteristika, ale Deacon v kostce. “Spiderman of the Rings” je album, po kterym ho po ramenou začal plácat kdejakej ultraposh indie celebrití parazit, páč talent se pozná i v těhlech kruzích. S následnym “Bromst” už se stal V.I.P. s příčinou. Nepředpokládám, že by člověk aspoň průměrně znalej dění na scéně nevěděl o kom je řeč. Deacon je vážená postava, regulérní magor a korpulentní ikona. Sakra,kolik argumentů člověk musí házet aby vám zvednul zadky od jepičího porna a McLeodovejch dcer? Todle je fakt událost, svátek. Před pár lety, zhruba v době kdy jsem snad ještě sjížděl Aqu, tady Deacon zavraždil pódium v Bordó, repete v jinejch kulisách se čeká se samozřejmostí.

Why?
Yoni a Josiah Wolfovi a spol. z Californie jsou Why? V devadesátym přísahali na hip hop, ale měli rádi i folk. V devadesátym sedmym založili těžce respektuhodnej label Anticon mířící do sfér alternativnějších forem hip hopu. V roce 2010 pořád přísahaj na hip hop i folk, ale jejich produkce je nejblíž indie popu. Rap má u nich formu spíš kvílivý recitace než gangsta manýr a folk jim slouží ve smyslu skladatelskýho postupu. Oba tyhle poznávací znaky balej do smutenkářskejch melodií, jejichž hlavní devízou je, že si je nespletete. Teď už nemluvim o těch melodiích ale o Why? jako takovejch. Nejsou to renesnanční pionýři. Dokázali si jenom vytvořit něco, čemu se obecně říká muzikantskej ksicht - to neumí každej. Po poslechu předloňskýho alba “Alopecia” jsem si řikal, že dosáhli svýho vrcholu, že dál už se nedostanou. Dostali. “Eskimo Snow” je lepší, a ještě lepší je, že Why? přijedou zrovna v době těsně po vydání alba. A když už tady budou, tak se sfouknou dvě mouchy jednou ranou: Ke slovu se totiž dostane i starší bratr Wolfovic - Josiah, bubeník Why?. Album “Jet Lag” je o trochu psychedeličtější verzí domovský kapely, bez recitace a komornější. Neočekávám žádný zklamání.

High Places
Brooklynská škola. Šprti TVOTR, mastňáci Grizzly Bear, onanistickej sen: Victorie Legrand z Beach House, mimoňi s bongem a Bukowskim pod lavicí Dirty Projectors, šašci Yeasayer… High Places nejsou kastovatelný, jsou samostatnym brooklynskym tělesem, který nepatří k žádný partě, ale za otloukánky taky nejsou. Rob Barber a Mary Pearson jsou páreček, kterej byste si na Sedmičce spetli s průměrnejma štamgastama. Na Famufestu, kde hráli před cca dvěma třema rokama se objevili jako cucáci s první plackou beze jména. Brilantně tam propojili folk s elektronikou, popem a odérem opiovejch tyčinek. Ve stejnym duchu pokračujou i na aktuální dvojce “High Places vs. Mankind”. Možnápři tý příležitosti trochu víc vyleštili parket… Mám je rád, měli byste taky. Je osvěžující jak si nehrajou na hvězdy, ač by klidně mohli. Nechtěj bejt zahleděný avantgardisti, nechtěj řešit pozlátko, fuckujou kamaráčoftksej rimming. Kdybych byl víc patetickej, tak napíšu, že jsou opravdoví, ryzí.

Pantha Du Prince
Něco vkusnýho pro fans tanečků. Na Agostina si zajděte do Demínky, kde hraje za pade s wilkom drinkem režný gratis. Němec Hendrik Webber je jiná liga. Kdysi zněl jako týpek z Kompaktu a duchovní pokračovatel sofistikovanejch glitchovejch ploch Akufen nebo Supermayera. Dneska, to jest na novince “Black Noise”, se podškrtnul pod stáj Rough Trade, což je spojení, který je srovnatelný s tim, když Grizzly Bear vtrhli se španělkou do kanceláře Warpu. Pořád jede tepající linky, jenom k nim aktuálně přihodil zvonečky pro atmosféru a obsesi Švýcarskem pro koncept. Taky oslovil pár zajímavejch hostí pro lepší zvuk. Tylera Popea z !!! možná ani nezaregistrujete, Noaha Lennoxe aka Pandu Beara aka ksicht a hlas Animal Collective stoprocentně ano.

Boxcutter
Dubstep vypadal jako krátkodechá záležitost. Hodně odnoží vyčichlo, ještě víc zdeformovalo, ale kupodivu nejvíc se ho přetransformovalo do různejch forem současnýho idm, trip hopu (nebo něčeho čemu se už řiká jinak, ale triphopový gró tam je), hip hopu a další miliardy subžánrů. Je tady elita představovaná Flying Lotusem, Zombym, Nosaj Thingem a tlupa producentů, který nejsou tolik na očích, ale se svejma velkejma bossama by páku dali nerozhodně. To je příklad irskýho cápka Barryho Lynna, kterej se kryje nickem Boxcutter. Doporučenej poslech: “Arecibo Message” (Planet Mu) Delikateska, fakt, že jo…


Klíčový jména jsou vystřílený, to ale samozřejmě neni všechno. Mimo tradičních workshopů, promítaček hudebních a artových filmů, a nějakejch těch audivizuálních lahůdek (za všechny SPAM - Karel Gott Prager - projekt trojice Anděra / Vladimír518 / Vrbík), je na programu i další řádka zajímavejch domácích live actů. Po funuse Khoiby se Filip Míšek tasí se sólovym alter egem Dikolson, po čase o sobě dává vědět Floex (vystoupí s Jiřím Libánským alias Líbou a společně doprovodí elektronickym šumem snímek Orlakovy ruce z roku 1924). Vystoupí i fresh digitalisti Data Live nebo Future Sound of Petržalka, což jsou nepsaní výherci ankety o nejvybroušenjší název na scéně. Ze zahraničních jmen stojí za zmínku ještě techno minimalista Cristian Vogel s vjskym výkřikem extáze Vje Koloucha, bočnice Jahcoozi - Robot Koch plus Grace nebo techhouseová svěženka Jacob Korn.
Celá tahle taškařice probíhá od 23. do 25.dubna v Meetfactory na Smíchově.

Žádné komentáře:

Okomentovat